Sosial trening og Miljøtrening

Det er ingen bestemt grense i mellom sosial trening og miljøtrening, men heller en glidende overgang mellom disse.

Som oftest trener vi begge deler samtidig, og uansett hva man skal gjøre med hunden i hverdagen - eller ulike aktiviteter er dette viktig å trene på!

Sosial trening menes at hunden skal lære å kommunisere med andre hunder og mennesker, og mulige andre dyr den skal kunne omgås.

Det er ikke bare hunden som kan hilse ”over alle grenser”, men vi kan også under sosialtreningen møte utfordringer som at folkene vi møter og skal hilse på – ikke vet hvordan de helst bør hilse på de firbente, og da er det vår jobb å venne hunden til å godta flest mulig menneskers klønete hilsing og klapping.

Når den har lært dette, og er trygg på å hilse på (nesten) alle mulige forskjellige folk og hunder, kan vi begynne å miljøtrene hunden. Å lære bli trygg på å hilse på andre hunder betyr ikke at hunden fysisk skal kunne hilse på - men være tilstede rundt sammen med andre hunder.

Miljøtrening vil si at vi lærer hunden å ignorere uviktige stimuli rundt seg, og ikke minst ha kontakt med nettopp deg som fører! 

Alle steder finnes en rekke forskjellige stimuli (lyder, lukter, synsinntrykk osv), og vi ønsker gjerne at familiens firbente skal kunne slappe av og være rolig uansett hva som skjer rundt den.

Da er miljøtrening viktig for at hunden heller skal kunne bruke all sin oppmerksomhet på oss, og det vi måtte gjøre eller trene på – enn alt annet rundt oss.

Eksempler på praktisk miljøtrening:

 • Steder med andre hunder:

Hundeklubben, Lufteplass/tur, Hundeutstillinger 

 • Steder med mye bråk:

I byen, ved kjøpesenter, ved byggeplasser/lager, heiser, i underganger, skytebaner, i og ved garasjer, ved skoler og barnehager. 

 • Ustødige underlag:

I skogen, trapper (sprinkeltrapper), paller eller andre ”hinderløyper”. 

 • Transportmidler:

Bil, buss, båt, tog.

 • Andre dyr:

Katter, hester, sauer, fugler, kaniner/harer. 

 • ”arrangerte forstyrrelser”:

Noen løper i ring, klapper i hendene, kommanderer (som en lydighetsdommer), slår på grytelokk, smeller med lokket på søppelcontainer/dunken, synger falskt osv osv osv…

Hundens 5 om dagen

Allsidig bruk av kropp og hode, i varierte aktiviteter og miljøerfaringer gjør hunden trygg og glad, og med helse og humør.

 1. BEVEGELSE

Utholdenhet, bevegelighet, koordinasjon, styrke, hurtighet og balanse

 1. SANSEARBEID

De fem sansene er syn, hørsel, lukt, smak og følesans.

 1. HODEARBEID

En daglig dose hodearbeid gjør det lettere for hunden å slappe av og roe seg ned.

 1. SOSIALISERING

Samhandler omgang med andre mennesker (alle aldre, og begge kjønn), og andre hunder/dyr.

Hunden er et sosialt dyr som vil ha glede av å samhandle med andre i lek, trening og spennende aktiviteter i gjennom hele livet.

 1. MILJØTRENING

Miljøtrening handler om at hunden skal lære å slappe av og overse forstyrrende elementer i miljøet rundt seg.